I Fremtidens organisation kigger vi i krystalkuglen og ser på nogle af de organisationsprincipper, der ikke alene leder din virksomhed mod større bæredygtighed og trivsel blandt medarbejderne, men som også rummer opskriften på at tiltrække fremtidens arbejdstagere.
Fremtidens organisation
Førende ledelsesforskere og konsulenter har i årevis påpeget, at vores hidtidige måde at praktisere organisation og ledelse på må erstattes af nye tilgange, som i højere grad afspejler den tid vi lever i. Fremtidens organisation viser vejen til forandring.
En ny type af organisationer er opstået. Fælles for dem er, at de opnår imponerende resultater, har høj medarbejdertilfredshed og er rustede til at imødegå den voksende uforudsigelighed, som mange organisationer befinder sig i. Organisationerne udgør et nyt organisationsparadigme, der betegnes Teal. Teal betyder “blå-grøn” og betegnelsen refererer til den belgiske forfatter, Frederic Laloux’ farvekoder til forskellige organisationsmodeller gennem historien. Teal-organisationer adskiller sig fra konventionelle organisationsformer på (særligt) tre måder: De er organiseret ud fra begreberne ‘ selvledelse, helhedstænkning og evolutionært formål ‘. Teal-organisationers primære fokus er ikke økonomisk profit og vækst, men hensynet til værdier, formål og helhedsinteresser. Modellen sigter ikke blot mod at skabe trivsel, værdi og resultater for virksomhedens ansatte og kunder; indlejret i modellen ligger også ønsket om at gøre verden til et bedre sted at være for os alle.
Fleksibel og brancheneutral organisationsmodel
Teal arbejder med den vigtigste ressource i alle brancher, nemlig medarbejderne. Derfor er Teal implementerbar i alle virksomhedskulturer.
- Teal-principper kan implementeres i alle typer af organisationer – fra produktionsvirksomheder og tech-firmaer til konsulenthuse og sundhedsvæsen
- Teal er ikke en fast formel, men en række principper, der kan implementeres på en måde og i et omfang, der giver mening i jeres organisation
- Teal skaber trivsel og øget tilfredshed i hele organisationen. Det gavner både virksomhedens medarbejdere og ledelse, såvel som dens kunder og samarbejdspartnere.
Selvledelse
En af de mest iøjnefaldende forskelle på Teal-organisationer og konventionelle virksomheder er fraværet af organisatoriske hierakier, magtpositioner og ledere. Det betyder ikke, at der mangler ledelse; blot at beslutningerne er distribueret ud i organisationen og træffes ved hjælp af rådgivningsprocesser. Der er et udpræget brug af selvledelse og selvledende teams, og det daglige råderum og ansvar er placeret helt tæt på de mennesker i organisationen, der bliver direkte berørt af beslutningerne.
Helhedstænkning
Teal-organisationer ser medarbejderne som hele mennesker – med alt hvad det indebærer af følelser, sårbarhed, intuition og kreativitet -, og de ansatte opfordres til at tage hele deres person med på arbejde. Det betyder, at organisationen giver mennesker mulighed for at bringe deres fulde selv i spil frem for kun deres rationelle sider. Organisationens infrastruktur er baseret på tillid frem for kontrol og der ligger en tro på, at frisættelsen rummer kilden til bedre resultater, bedre trivsel og mere kreativitet.
Evolutionært formål
Teal-organisationer ser sig selv som levende organismer, der tilpasser sig i takt med at verden ændrer sig. Den konventionelle organisationsforståelse baseret på ”predict and control” er erstattet af en organisk organisationsforståelse kendetegnet ved ”sense and respond”. Det betyder, at organisationen hurtigt omstiller sig og følger den naturlige udvikling som virksomhedens medarbejdere, udefrakommende faktorer eller verden kalder på.
Ring mig op!
TEAL kort fortalt
Læs mere om Fremtidens Organisation
Tid til forandring
Hvis du kan nikke genkendende til ét eller flere af nedenstående udsagn, kan du med fordel se nærmere på, hvad Teal kan gøre for din organisation.
Fremtidens organisation er for dig, der:
- Oplever, at din organisation er presset og kæmper med mange komplekse forandringer
- Ønsker at opbygge en modstandsdygtig organisation, som smidigt navigerer i en foranderlig verden
- Ønsker at opnå øget arbejdsglæde blandt dine medarbejderne gennem medbestemmelse og -ansvar
- Vil fremtidssikre din organisation, og opnå tilfredse kunder og bedre økonomisk performance
- Er træt af magtspillet, formålsløs detailstyring og en kalender fyldt med ryg-til-ryg møder
Læs mere om hvad du kan forvente i kursusbeskrivelsen af Fremtidens Organisation.
Fremtidens organisation
Der er behov for at gentænke virksomheders organisations- og ledelsesform. På dette kursus kigger vi nærmere på tendenser, der peger mod fremtidens organisation. Du får indsigt i, hvorfor og hvordan de nye organisationer opnår deres imponerende resultater, og hvordan du kan overføre det til din egen organisation.
Om kursets baggrund
Tankerne i “Fremtidens Organisation” er udviklet af den belgiske forfatter Frederic Laloux, der igennem omfattende empiri og casestudies har kortlagt de principper, der ligger til grund for meget succesfulde og fremadsynede virksomheder. Disse organisationer er frontløbere i en bølge, som i de kommende år grundlæggende vil forandre den måde, vi tænker ledelse og bygger organisationer.
Om kursets underviser
Claus Frovin er certificeret ledercoach med fokus på bevidst lederskab, systemisk teori, kraftfuld kommunikation og typeværktøjet enneagrammet. Jeg er optaget af moderne organisationsteori og -modeller, som giver mennesker øget selvindsigt og handlefrihed og nye muligheder for at interagere sammen på mere harmoniske og bevidste måder.
Praktiske informationer
Mine foredrag og workshops tilpasses din virksomhed, så undervisningen er målrettet jeres aktuelle situation og behov. Vi er i tæt dialog i planlægnings- og afviklingsfasen for løbende at sikre, at form og indhold er tilpasset så I får det optimale udbytte.
Interesseret i at booke eller høre mere?
Sådan foregår processen herfra – fra kontakt til evaluering:
- Kontakt mig i formularen herunder og beskriv kortfattet dine ønsker og behov. Kort efter vender jeg retur med opfølgende spørgsmål – enten telefonisk eller via e-mail – og udarbejder på den baggrund et tilbud, du modtager skriftligt.
- Hvis du accepterer tilbuddet aftaler vi et møde – enten fysisk eller online -, hvor jeg hører lidt mere om jeres organisation og aktuelle situation. Vi sætter rammerne for foredraget/workshoppen og du kan stille spørgsmål til forløbet.
- I perioden efter arrangementet er afviklet, vil jeg kontakte dig for at evaluere og følge op, og sikre mig, at I er et godt sted i jeres proces.
Book foredrag eller workshop
Det er helt uforpligtende! Du kan også bruge formularen til at stille mig uddybende spørgsmål eller bede mig ringe dig op for en snak i telefonen.
Inspiration og stof til eftertanke
Fælles for alle mine foredrag og workshops er, at de tager udgangspunkt i ønsket om at skabe refleksion, øget bevidsthed og samhørighed i og blandt mennesker. Det er det primære mål, der driver mig. Fremtidens organisation er ingen undtagelse, og jeg glæder mig til at dele min passion med dig.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad koster en workshop?
Prisen afhænger af varighed og indhold. Du kan finde priser i bunden af beskrivelsen på de enkelte fordrag og workshops. Som en del af min CSR tilbyder jeg halv pris på alle foredrag og workshops til grundskoler, efterskoler og højskoler.
Hvor mange deltagere kan der være?
Der er som sådan ikke nogen begrænsninger på publikumsantal til foredrag, så længe de tekniske/akustiske forhold sikrer, at alle kan høre og se. Jeg har holdt foredrag for alt mellem 25-200+ deltagere og både små og store hold fungerer fint. Til workshops – hvor deltagerne i højere grad engageres og deltager aktivt -, er det optimale deltagerantal mellem 6-20, men større hold kan også gennemføre under tilpassede forhold. Kontakt mig i formularen herunder, hvis du har en specifik forespørgsel.
Hvad kræver det rent teknisk at afvikle et foredrag?
Hvis der er et stort publikum eller rummets akustik er svær, anbefales det, at der er PA (lydanlæg) til rådighed. Jeg kan selv medbringe ét – der passer til en sal på op til ca. 100 deltagere – eller bruge et eksisterende PA på location. Der er desuden brug for en projektor og et lærred (eller stor hvid væg) til visuelle præsentationer. Ved workshops i mindre hold kan vi typisk klare os med projektor eller en stor tv-skærm og behøver således ikke lydanlæg.
Hvordan foregår et typisk foredrag?
Et typisk foredrag varer 2-2,5 timer inkl. pause. Det er rart med en pause på midten – for både foredragsholder og publikum -, og gerne med lidt forfriskninger til de tilhørende, hvis der er mulighed for det. Hvis programmet er stramt og der er mange programpunkter, kan foredraget også afvikles i én runde eller skåret ned til 1 time. Kontakt mig i formularen, hvis foredraget skal passe ind i et specifikt dagsprogram.
Hvordan er dine workshops bygget op?
Det afhænger meget af, hvilken workshop der er tale om (indhold), hvor lang tid vi har til rådighed (varighed) og hvor mange deltagere, der er (omfang). I de fleste workshops bestræber jeg mig på, at have stor variation i indholdet – dvs, at der både er perioder, hvor jeg underviser, perioder, hvor deltagerne byder ind i plenum og perioder til dialog, refleksion eller aktiviteter blandt deltagerne. Jeg oplever, at det skaber den bedste balance og det største udbytte. Du kan læse mere om de enkelte workshops i oversigten.
Claus har en fantastisk måde at holde foredrag på, der inkluderer alle. Det var en spændende oplevelse, der gjorde mig klogere på både mig selv og mine nærmeste. Tak for det!
Forløbet var veltilrettelagt og rigtig godt formidlet. Claus havde talrige illustrative eksempler, der gjorde det ellers komplekse stof nemt at forstå, og vi fik viden og værktøjer, der kunne anvendes med det samme.
Medarbejderne fik værdifuld indsigt og personlige værktøjer til at forstå sig selv og deres indbyrdes relation. Timerne med Claus bidrog både med vigtig selverkendelse og ikke mindst gode fælles grin.
Uforpligtende forespørgsel på foredrag & workshops
Book et foredrag/workshop eller kontakt mig med dine spørgsmål. Jeg bestræber mig altid på at besvare alle henvendelser inden for to hverdage.